Helios 44M-5

Voiko hyvä olla halpa tai halpa hyvä? Ihmiset etsivät usein sitä mitä ei ole saatavilla. Eli halpaa ja hyvää. Kokemukseni mukaan tämä yhtälö ei vain toimi oli sitten kyseessä palvelu tai tuote. Toimivilla markkinoilla hinta korreloi useimmiten tuotteen tai palvelun laadun kanssa ja näin on myös valokuvauksessa. Toki poikkeuksia löytyy aina, mutta pääsääntöisesti jos haluat laatua, niin joudut siitä maksamaan. Ja mitä enemmän maksat sitä parempaa laatua saat. Vanha sanonta köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa on valitettavan todellista. Olen itsekin tehnyt usein valintoja perustuen pelkkään hintaan vain joutuakseni vähän ajan päästä toteamaan, että olisi kuitenkin pitänyt ostaa se laadukkaampi tuote kalliimmalla. Usein myös kokonaiskustannukset ovat muodostuneet kalliimmaksi, koska alun kokeilujen jälkeen olen joutunut hankkimaan sen laadukkaamman tuotteen, koska halpa on rikkoontunut tai sen ominaisuudet eivät ole riittäneet.


Mutta joskus löytyy se poikkeus. Valokuvauksen saralla tämä poikkeus on Zenith Helios 44M 58mm F2 valovoimalla varustettu venäläisvalmisteinen objektiivi. Jotkut kutsuvat tätä myös lempinimellä Bokehnaattori sen tuottaman todella hienon bokehin takia. Vai kuulostaako 30-40€ teidän mielestä kalliilta objektiivistä, joka tekee uniikkia jälkeä ja on valovoimaltaan F2.0 ja kestää varmasti vaikka ydinräjäytyksen? Ei minunkaan mielestä. Objektiivin halpuus selittyy sillä, että kyseessä on eri lähteiden perusteella maailman massatuotetuin objektiivi. Tämä objektiivi on ollut ns. kitti-lasi venäläisissä Zenit kameroissa ja sitä on valmistettu todella paljon. Venäläisten tavoite oli tehdä objektiivista esikuvansa Zeissin Biotar 58mm veroinen. Ihan siinä ei onnistuttu, mutta ehkä juuri noiden erojen takia siitä tulikin niin uniikki. Ebaysta löytyy tätä kirjoittaessa sivukaupalla näitä ja hinnat alkaa muutamista euroista. Omani löysin vanhempieni romujen seasta ja kuuleman mukaan isäni osti sen Viipurista 80-90-luvun taitteessa. Hintaa hän ei enää valitettavasti muistanut. Vanha filmikamera joutui romukoppaan, mutta objektiivin pelastin talteen.


Elina

Objektiivi siis tuottaa täysin omanlaisensa taustan sumennuksen eli niin kutsutun bokehin, kts yllläoleva kuva. Bokeh on täysin tunnistettava ja hyvin omalaatuinen. Se pyörii, vääntyy, hyörii, kaatuu you name it. Mutta taustan pitää olla sopiva tälle objektiiville. Se ei saa olla liian lähellä eikä liian kaukana, että efekti näkyy parhaiten. Mietin aina ennenkuin päädyn käyttämään sitä, että toimiiko tausta ja näkyykö efekti. Jos siitä ei ole takeita niin menen mieluummin automaattitarkenteisellla. Mutta jos olosuhteet on kohdallaan, niin kuvat on upeita.


Karoliina & Hannu

Ei se tämäkään objektiivi aivan täydellinen ole tietenkään. Kyseessä on täysin manuaalilaite eli tarkennus ja aukon säätö toimii manuaalisesti. Mitään exif-tietoja ei välity kameraan, mutta kuka niitä edes kaipaa, en ainakaan minä. Objektiivi on omillaan potreteissa. Yritän aina mahdollisuuksien mukaan käyttää lasia myös hääkuvauksissa jos vain aikataulut antaa myöten. Nykyisten peilittömien kameroiden tarkennusavustukset (Focus peaking) ovat tosin sitä luokkaa, että osumatarkkuus myös manuaalilla on todella hyvä. Erilaisia adaptereja on maailma pullollaan, joten tämän saa kiinni lähes kameraan kuin kameraan. Jos siis tarvitset hyvää potrettilasia, etkä halua sijoittaa siihen satoja euroja niin Zenit on valintasi. Mikäli manuaalitarkennus ei ole ongelma sinulle, niin et tule pettymään.


Vilma & Jyri

Powered by SmugMug Owner Log In